Radyatörün üzerinde (silinmemiş varsayalım) etiketi bulunmaktadır. Marka ve parça numarası ile fiyat araştırmanızı yapabilirsiniz. Herhangi bir bilgi yok ise radyatörle alakalı ruhsat bilgisi ve/veya radyatör ölçüsü ile radyatör temini yapılabilmektedir.
Mevcut ihtiyaç radyatör aracın dizayn durumuna (orjinaline) uygun olarak temin edilmelidir.
İmalatımız olan su radyatörleri 8/12 bar dayanıklılık göstermektedir.
İmalatımız olan yağ soğutucu radyatörler 25/40 bar dayanıklılık göstermektedir.
İmalatımız intercooler basıncı 8/12 bar dayanıklılık göstermektedir.
Kaza/darbe almış ve fazla bir deforme var ise motorlu aracınızı çalıştırmadan olduğu yerde bırakıp ustasına haber veremelisiniz. Su radyatörü veya yağ soğutucusunda bulunan sıvı madde aracın motoruna ve ana pompaya ulaşacağı için içerisine kaçağı önlemek için konulan sıvı, motorda veya ana pompada kalıcı hasar bırakabilir.
Su radyatörüne hem yaz hem kış aylarında dört mevsim olacak şekilde antifriz koymalısınız. Sadece kış aylarında konulan antifriz yaz aylarında saf su ile çalıştığı için paslanmaya sebep verecek, kış ayında antifriz koyduğunuzda asitmiş gibi boruları delecektir.
Uzun süreli kullanımlarda radyatör boruları temizlenemeyecek düzeyde tıkanık olur. En iyi çözüm yenilemektir. Aksi halde hararet sorunu çözülemez.
İntercoolerın içerisinde yağ bulunması aracın turbosunun arıza durumuna geçmesindendir. İntercooler temizliği yapılabilir ama çözümü; turbo revizyonu yapılmasıdır. Aksi halde geri bir daha temizlenmiş intercoolerın içerisine yağ dolduracaktır.
Radyatör hararet şikayeti oluştuğunda aracın çalışma potansiyeli (öncesi/sonrası ) şeklinde gözlenmeli (yoğun çalışma durumuna geçilmedi ise ) radyatör tamir bakım ustası ile durum tespiti yapılmalıdır. Bazı durumlarda su veya yağ giriş hortumları tıkanmış olabilmektedir. Çalışma potansiyel durumu (iş makinaları için) yoğunluk var ve yeni radyatör harareti kesmedi ise radyatörün sıra sistemi ve petek aralıkları artırılmalıdır.
Fiyat farklılığı (sektöre uzak ve parça teknik bilgisi yok varsayalım) kullanılan malzemenin kalınlığına bağlıdır.
En kolay yolu tartı üzerinde ölçmekten geçer. Aslında pahalı her zaman ucuzdur.
Her defasında radyatörün yenilenmesi doğru değildir. Gerekli atölye testleri yapıldıktan sonra tamir-bakımı mümkün ise değerlendirilmelidir.
Aracın diğer tüm parçalarında olduğu gibi orijinal ürün kullanmasında dahil uygun ürün aracınız için yeterli olacaktır.
Bir sebebe bağlı klima yağı ve/veya gazında kaçak olduğu için soğutma yapmayacaktır. Soğutma problemini gördüğünüz de klima radyatörü değiştirmek yerine uygun cihaza bağlanıp arıza gözlenmelidir. İşlem sırasında klima radyatörü temizlik ve bakımı yapılması uygun olacaktır.
Aracın çekişten düşmesi ve/veya fazla yakıt harcıyor olması radyatörden kaynaklı olabilir. Hem intercooler hem de su radyatörü test ettirilmelidir.
İntercooler da kaçaklar mevcut olduğu için bu veya benzeri sesler duyulabilir. Önlem alınmaz ise hem yakıt tüketimi artacak hem çekişten düşecek ve turbonun içerisine pislik çekip turboyu bozacaktır.
Kalorifer peteğinde kullanılmama durumuna bağlı çürümüş olabilme dolayısıyla kaçaklar mevcut durumdadır. Test edilmelidir.
Mevcut kapasitenin 3/1 oranında antifriz eklenmelidir.
Motor sistemi içerisine sığacak durumda ve motorun CC hacmine bakılarak yeniden özel ölçü imalatı yaptırılabilir.
Numune verilmesi durumunda birebir imalatı yapılabilmektedir.
Radyatörün mevcut gözenekleri özel imalat durumunda daha da aralıklı imalatı yapılabilmektedir.
Şantiye sahaları önüne geçilemeyecek durumda toz ile kaplanmaktadır. Dönemsel radyatör bakım/temizliği yaptırıldığı durumda aracınızı ağır hasarlardan (motor ve/veya ana pompa ) korumuş olursunuz.
Aslında site yöneticilerinin genel şikayetlerinden birisidir. Tedbir olarak dönem geçmeden kontrol ettirilmelidir. Gerekli olduğu zamanda beklemeden dolayı çürümüş ve dolayısıyla kaçaklar başlamış olması sizi zarara uğratabilir.
Mekan durumu fark etmeksizin ihtiyacınız olan teknik ekip size anlaşmalı takvimde yardımcı olacaktır.